Informatief » tips


Een condoom moet geen kapotje worden
Condooms zijn nog steeds hét middel om je tegen HIV te beschermen en de kans op een aantal geslachtsziekten te verminderen. Daarbij is essentieel dat ze héél blijven en niet kapot gaan. Scheuren en afglijden van condooms komt soms voor (volgens onderzoek tussen de 1 à 2 %). Je kunt de kans dat een condoom kapot gaat behoorlijk verkleinen door goed gebruik.

Uit onderzoek weten we de belangrijkste redenen waarom condooms kapot gaan:
1. Condooms kunnen kapot gaan doordat er geen of niet genoeg of verkeerd glijmiddel wordt gebruikt. Het glijmiddel dat al op een nat condoom zit, is nooit genoeg!

Door veel glijmiddel te gebruiken, bescherm je het condoom tegen te sterke wrijvingskracht. Bovendien beschadigt het kwetsbare weefsel van de anus minder snel. Waarschijnlijk is glijmiddel zelfs een belangrijker factor voor het heel blijven van een condoom dan de sterkte van het condoom zelf. Goed en veel glijmiddel gebruiken is het allerbelangrijkste.

2. Ervaren gebruikers maken veel minder brokken dan beginners. Zorg dus dat je, desnoods in je eentje, oefent met het omdoen en gebruiken van condooms. Oefening baart kunst.

3. Door de lucht uit het zaadreservoirtje te knijpen, voorkom je dat het condoom knapt of scheurt. Heeft je condoom geen reservoirtje? Maak er dan zelf een. Hoe je zon tuutje knijpt? Lees daarvoor de gebruiksaanwijzing. Het reservoirtje inknijpen om de druk op te vangen.

4. Tenslotte: rol het condoom helemaal af. Dit voorkomt afglijden.

Nooit zonder extra glijmiddel en nooit op oliebasis!
Altijd glijmiddelen op waterbasis gebruiken. Alles uit je keukenkastje zoals vaseline, boter, haarwax, nivea, bodymilk, massageolie etc. bevatten olieproducten. Olie tast het condoom aan en maakt het poreus Dit is niet direct te zien maar er ontstaan heel kleine gaatjes in het rubber en dan scheurt het condoom veel sneller. Ook haargel bevat vet.

Bij vuistneuken wordt vaak Crisco gebruikt. Dit is een Amerikaans bakvet en is dus gevaarlijk als je het gebruikt als glijmiddel voor condooms. Ook als je de vorige dag gefist bent met Crisco, blijft er nog zoveel in je darmen achter dat neuken (met condoom) af te raden is.

Bescherming tegen andere SOA
Een condoom beschermt je niet alleen tegen HIV, maar maakt ook de kans op andere seksueel voerdraagbare aandoeningen (SOA) zoals herpes, gonorroe of syfilis en genitale wratten een stuk kleiner. Helemaal voorkomen kun je een SOA bijna niet. Ook als je pijpt of gepijpt wordt of alleen maar tegen elkaar aanrijdt, kun je een SOA van iemand overnemen. Een SOA herken je meestal aan jeuk, een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding uit je penis of blaasjes rond de eikel. Als je vermoedt dat je een SOA hebt kun je je het beste direct laten behandelen bij een geslachtsziektepoli van de GGD (anoniem) of bij je huisarts. Je kunt je daar ook laten inenten tegen Hepatitis A en B, want daar kan zelfs een condoom niet tegenop.

Tips
- Als je weinig voorvocht hebt en je vindt met condoom neuken te weinig gevoel geven, doe dan een druppeltje glijmiddel in het condoom voor je omdoet. Dat geeft een geil gevoel.

- Nooit twee condooms over elkaar gebruiken, dan scheuren ze!

- Oefen ook eens met je ogen dicht.

- Zorg dat je altijd je condooms binnen handbereik hebt!

- Voordat je gaat neuken eerst flink vingeren of likken! Hierdoor is de anus ontspannen en gaat het neuken een stuk gemakkelijker

- Informeer eens waar je bij jou in de buurt na zessen nog goede condooms kunt kopen.

- Als je masseren met olie lekker vindt, dan na het masseren eerst alle twee douchen én wassen met water en zeep! Olie maakt condooms kapot.

- Controleer vóór gebruik de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat.

- Bewaar je condooms op een droge en enigszins koele plek (niet in zonlicht of op de verwarming). Maar niet in de koelkast!

- Als je neukt: niet steeds d'r in en d'r uit, dan slijt een condoom veel sneller, als je dat lekker vindt pak dan af en toe een "vers" condoom.

- Zorg dat je altijd een paar condooms bij je hebt. Eén is nooit genoeg!

- Altijd condooms bij je houden en niet in de jaszak. Hou ze in de verpakking en bewaar ze apart van scherpe voorwerpen zoals sleutels.

Zo gebruik je een condoom goed...
Deze gebruiksaanwijzing is er om je te helpen bij correct en consistent condoom gebruik, om je te voorzien van een zeer effectieve bescherming tegen ongewenste zwangerschappen, HIV en andere SOA's.

Breng het condoom pas aan wanneer de penis volledig stijf is. Vermijd elk contact tussen de penis en het lichaam van je partner, voordat het condoom is aangebracht. Het kan immers gebeuren dat er voorvocht voor de zaadlozing vrijkomt.

1. Scheur de verpakking aan één zijde voorzichtig open en haal het condoom eruit. Pas op voor beschadiging door scherpe voorwerpen.

2. Knijp tijdens het aanbrengen het topje van het condoom (het reservoir) stevig dicht tussen duim en wijsvinger, zodat er geen lucht achter blijft. Controleer altijd of het af te rollen gedeelte zich aan de buitenzijde bevindt.

3. Plaats het condoom op de top van de stijve penis en rol het over de gehele lengte af, terwijl je het reservoir blijft vasthouden. Stop als je hierbij weerstand ondervindt. Je hebt het condoom wellicht verkeerd aangebracht. Gebruik in dat geval een nieuw condoom en gooi het gebruikte weg. Voorvocht uit de penis kan al op het condoom gekomen zijn en op deze wijze overgebracht worden. Als het condoom goed is aangebracht zal het reservoir géén lucht bevatten. Blijkt er toch nog lucht aanwezig, neem dan geen risico. Gooi het condoom weg en gebruik een nieuw.

Hou het condoom na de zaadlozing aan de rand vast en trek de penis terug voordat deze verslapt. Dit helpt afglijden te voorkomen. Zorg dat je bij het verder vrijen geen vocht of sperma aan de handen hebt en vermijd elk contact van de penis of het gebruikte condoom met het lichaam van je partner.

4. Rol na het gebruik het condoom in een stukje tissue en gooi het in de vuilnisbak. Nooit in het toilet!

Illustraties: durex.com

Voor anaalsex zijn er extra sterke condooms verkrijgbaar. Gebruik bij anaalsex altijd een glijmiddel op waterbasis.

De grote "penis-truc"
Past het condoom niet, zit het te strak, voelt het niet prettig?

Naast de gewone manier om een condoom af te rollen, is er een alternatieve manier om een condoom om te doen. Deze manier is speciaal geschikt voor groot geschapen mannen of mannen met een dikke eikel. Omdat je het condoom bij deze methode extra afrolt, moet je er vooral op letten dat het condoom niet beschadigd wordt door je nagels of door ringen!

Daar gaat ie:
Haal het condoom uit de verpakking en rol het ongeveer vijf centimeter af. Pak het condoom met twee handen vast, Je duimen op de ring aan de buitenklant, je vier wijs- en middelvingers aan de binnenkant, in het condoom. Rek nu de ring op en til het condoom (als een mutsje) over de eikel heen. Laat het topje dichtknijpen door je partner of, als je het condoom bij hem omdoet, kun je dit zelf met je lippen doen. Dan haal je voorzichtig je vingers eruit. Vanaf nu kun je het condoom gewoon verder afrollen over de rest van je penis. Doordat er nu minder spanning op het rubber staat dat rond je eikel zit, voelt het een stuk minder knellend.

1