Informatief » algemeen


Wanneer ben je zover?
Laat je niet opjagen en neem rustig de tijd voor seks. Bij seks hoort verliefdheid, heel veel voor iemand voelen. Aanraken, tederheid, in de ogen kijken, aftasten en voelen. En, misschien een groot woord: liefde. Laat je niet opjagen door stoere verhalen van vrienden.

Strelen en zoenen
Je bent gek op iemand en hij ook op jou. Je wéét het. Ineens voel je een knie tegen de jouwe. Onbegrijpelijk dat dat zó lekker kan zijn, eigenlijk voel je alleen lichaamswarmte. Het is méér, want anders zou die knie daar geen kwartier blijven. De kleinste aanraking kan al erotisch zijn.

Als je vrijt gaan de aanrakingen verder. Zoals strelen: zachtjes, of steviger. Je kunt al gaan zoenen. Vaak is het extra opwindend als je de aanloop naar 'een stapje verder gaan' steeds zo lang mogelijk uitstelt.

Tongzoenen
Een stapje verder dan zoenen: tongzoenen. Jouw lippen op zijn lippen en de tong gaat zachtjes op verkenning in de mond van de ander. Veel jongens knappen erop af als iemand meteen de eerste keer heel diep gaat rondwoelen.

Hoever ga je met vrijen?
Hoever je gaat met vrijen, hangt voor een deel af van waar je bent. Onder een boom op het schoolplein kun je hoogstens zoenen, knuffelen en strelen. Op je eigen kamer heb je meer mogelijkheden... Zoals naakt vrijen, zonder dat jullie neuken, da's ook een stap verder dan met kleren aan. Maar voordat je je met iemand in een afgesloten ruimte terugtrekt om te vrijen moet je goed nadenken over wat je wilt. En vooral over wat je niet wilt. Laat dat de ander ook duidelijk weten. En vraag het ook aan je vriend. Dit klinkt misschien heel logisch, maar als je er niet bij stilstaat, kan het straks, in een roes, heel verwarrend worden.

Vrijen
Op televisie, in boekjes en dromen gaat alles vanzelf. In werkelijkheid is vrijen iets wat je moet leren. Je moet jezelf beter leren kennen, en de ander. Dat kan heel leuk en spannend zijn.

Vrijen lukt vooral goed als je je op je gemak voelt. Als je het gevoel hebt een 'prestatie' te moeten neerzetten, geniet je er meestal minder van.

Klaarkomen
Tijdens het vrijen bouwt zich een spanning in je lichaam op. Als die zich in korte tijd ontlaadt heet dat klaarkomen. Hoe dat precies voelt, is moeilijk te beschrijven. Een ding is zeker: als je het meemaakt (en dat kan ook met je kleren nog aan), herken je het gevoel gegarandeerd.

Vrijen hoeft niet altijd te eindigen met klaarkomen, een orgasme. Het is wat je zelf wilt, hoe ver je wilt gaan.

Jongens bereiken vaak een hoogtepunt als hun eikel (de top van de penis) gemasseerd wordt door de voorhuid er ritmisch over heen en weer te bewegen (aftrekken). Je krijgt bij een orgasme vrijwel altijd een zaadlozing.

Masturberen (zelfbevrediging)
Klaarkomen kun je ook in je eentje. Dat heet 'masturberen', oftewel vrijen met jezelf. Jongens doen het en je wordt er niet ziek of debiel van zoals vroeger vaak werd gedacht. Integendeel, zo kun je juist goed ontdekken wat je lekker vindt, en hoe. Dat is handig om te weten wanneer je met iemand anders vrijt.

Met elkaar naar bed
Met 'neuken' of 'met elkaar naar bed gaan' wordt meestal bedoeld dat de penis van de jongen in de vagina van het meisje op en neer bewogen wordt. Maar ook jongens kunnen met elkaar 'neuken', via de anus. Het naar binnen gaan vereist richtwerk, sturen met je vingers. Het helpt om eerst met een vinger te verkennen. 'Technisch' gezien is dat soms maar een klein stapje verder dan vrijen. Wel een belangrijke stap! Je kunt een ziekte (AIDS!) oplopen.

De eerste keer
Ga nóóit met iemand naar bed als je er zelf nog niet aan toe bent. En als je besluit dat het zover is: zorg dat je meteen veilig vrijt (lees ook: 'Tips over veilig vrijen'). Ook die allereerste keer kun je een ziekte oplopen.

Misschien is de eerste keer dat je met iemand naar bed gaat niet zo dramatisch en spectaculair als je verwachtte. Meestal ben je verlegen en onzeker. Het kan ook schokkend en pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet. In het begin ben je misschien nog wat onhandig. Stop als je het niet langer leuk vindt en vertrouw erop dat het later steeds beter gaat. Bedenk dat voor niemand de eerste keer gewoon is.

Veilig vrijen
Als je ervoor kiest te vrijen, dan weet je natuurlijk dat je óók moet zorgen voor je eigen veiligheid. En voor die van anderen.

Wanneer je met iemand naar bed gaat (of zonder kleren vrijt) loop je het risico dat je een geslachtsziekte oploopt, soms met dodelijke afloop (AIDS). Gelukkig kun je veel narigheid voorkomen door voorzichtig te zijn. Vrij dus altijd met condoom. (lees ook: 'Tips over veilig vrijen' en 'vragen over SOA's')

Praten over veilig vrijen, hoe doe je dat?
Hoe breng je ter sprake dat je veilig wilt vrijen als je van plan bent om met iemand naar bed te gaan? Hier zijn een paar voorbeelden die je zou kunnen gebruiken: 'Ik weet niet hoe ik het je moet vertellen, maar ik wil geen geslachtsziekte oplopen.' 'We kunnen beter een veilig vrijen, vind je niet ?'. Of wees moedig en zeg gewoon: 'Kom, we gaan condooms halen.'

Je kunt ook gewoon een condoom omdoen of laten zien. Dan is het ook wel duidelijk wat je wilt.

Geslachtsziekten (SOA's, Sexueel Overdraagbare Aandoening)
Een geslachtsziekte is een SOA. De ziekte kan doorgegeven worden wanneer een besmet persoon seks heeft met iemand anders. AIDS is er ook een.

Je kunt het niet krijgen door zoenen, strelen, uit hetzelfde kopje drinken, een muggenbeet of iemand een hand geven. Je kunt het wel krijgen door zonder condoom te neuken met iemand die besmet is. Maar ook het laten klaarkomen in je mond, is riskant. Je kunt hierover nog veel meer lezen onder 'vragen over SOA's'.

Voorbehoedmiddelen
Geslachtsziekten kun je voorkomen door condooms te gebruiken. Een condoom beschermt tegen geslachtsziekten.

Condooms zijn overal te koop. Bij drogist, apotheek of supermarkt, in automaten, via postorderbedrijven (bijvoorbeeld via SafeService.nl van het COC) en bij de Rutgers Nisso Groep.

Goede merken zijn o.a. Durex of Concep van de NVSH.

Bekijk de gebruiksaanwijzing ruim vóórdat je zo'n condoom echt nodig denkt te hebben. Je kunt het eerst even uitproberen. Daarna moet je zo'n 'testexemplaar' wel weggooien, want bij op- en afrollen kan het rubber beschadigen. Bij slordig bewaren (weggepropt in een broekzak bijvoorbeeld) trouwens ook.

Een condoom is pas veilig wanneer je het goed gebruikt, lees de gebruiksaanwijzing.

Hulp
En natuurlijk kun je met allerlei vragen over seks terecht bij de NVSH (tel. 0900 9212), de Kindertelefoon (tel. 0800 0432, gratis en anoniem) of de Rutgers Nisso Groep (tel. 0900 9398). Óók als je het gevoel hebt dat je in geen enkel 'hokje' thuis hoort, of dat je eigenlijk 'in een verkeerd lichaam' zit. Of wanneer je worstelt met Sado-Masochistische (SM) gevoelens. Je bent de enige niet. Met jongens met dezelfde gevoelens praten kan geweldig opluchten, en je kunt natuurlijk ook vragen om praktische informatie en hulp.

Seksueel geweld
Seks is een spel van spanning en uitdaging, maar sommige mensen proberen het af te dwingen. Meestal zijn meisjes het slachtoffer, maar ook jongens. Je kunt opdringerig worden bekeken, betast of toegesproken. Of, erger nog: met fysiek geweld gedwongen tot vrijen of neuken.

Meestal zijn mannen de dader, maar ook vrouwen kunnen wreed zijn en seks als machtsmiddel gebruiken. Overkomt dit jou? Aanvaard het niet. Neem contact op met een hulpdienst (lees ook 'Misbruikt, en nu?'). Praten is een eerste stap op weg naar verwerking en verandering.

Een slachtoffer van seksueel geweld heeft vaak schuldgevoelens. Juist omdat hij of zij uit zelfbehoud soms tot op zekere hoogte heeft moeten meewerken met de dader. De omgeving legt daar misschien nog een schepje bovenop. 'Had je maar niet...' Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Gooi dat schuldgevoel de deur uit.

Wat is strafbaar?
Het is volwassenen verboden om te vrijen met jongeren onder de twaalf jaar. Jongeren van twaalf, dertien, veertien en vijftien mogen officieel niet met leeftijdsgenoten en volwassenen vrijen. Maar justitie zal pas actie ondernemen als er een klacht wordt ingediend en de jongere zèlf zegt dat het onvrijwillig was.

Hulpverleners (artsen, psychiaters, psychologen bijvoorbeeld), maar ook leraren mogen nooit vrijen met een leerling, cliënt of patiënt. Ook niet als die persoon meerderjarig is en als hij of zij zelf een relatie wilde, want er is sprake van machtsongelijkheid. Justitie kan er een strafzaak van maken als iemand daar aangifte van doet. Iedereen kan zo'n aangifte doen, dus ook jij voor een vriend bijvoorbeeld.

Verdedig jezelf
Het kan geen kwaad om te kijken hoe je jezelf in de toekomst beter kunt verdedigen. Een cursus 'zelfverdediging' kan heel goed werken. Je leert niet alleen om te vechten, maar ook om een houding aan te nemen waarmee je mensen met slechte bedoelingen kunt afschrikken.

Incest
Wanneer iemand door gezins- of familieleden tot seks wordt gedwongen heet dat incest. Voor de slachtoffers is dit emotioneel en lichamelijk pijnlijk en zeer verwarrend. Iemand die je veiligheid hoort te geven, slaat de fundamenten onder je leven weg. Je komt terecht in een kluwen van gevoelens. Vooral schuld en schaamte. Je voelt intense afkeer, misschien ook genegenheid, verlammende angst. Uit zelfbehoud sluit je je misschien juist af voor alle emoties. Uit zelfbehoud stop je herinneringen aan incest in een ver hoekje van je geheugen, zodat je er zo min mogelijk aan kan denken.

Als jij in zo'n situatie zit moet je ècht hulp vragen. Daders zullen altijd eisen dat je zwijgt, dat je het geheim 'tussen ons' moet houden. Doe dat niet, praat erover. Bij de telefonische opvang (lees ook 'Misbruikt, en nu?' ) werken mensen die weten wat je voelt. Je kunt je verhaal op je eigen manier kwijt. Daarna kan samen met jou gezocht worden naar oplossingen.

Tot twaalf jaar na de incest kun je nog aangifte doen bij de politie.

Meer weten over seks?
Heb jij vragen over seks of homoseksualiteit? Kijk dan eens verder op onze site, of stuur ons een mail met je vraag en we helpen je met zoeken naar het antwoord.

Je kunt ook meer te weten komen door erover te praten. Met vrienden, vriendinnen, ouders of de Kindertelefoon (tel. 0800 0432, gratis en anoniem). In de bibliotheek staan boeken over seks, liefde, vrijen, je lichaam, relaties, enzovoort.

Daarnaast kun je op verschillende plekken terecht. Bij je huisarts, maar ook bij de Rutgers Nisso Groep (tel. 0900 9398) of de NVSH (tel. 0900 9212).

1